1
 

Nieuws

13 februari 2017

Meester Joseph geeft muziekles

“De tijd dat een leraar zegt, ‘zo is het’,  is voorbij”, zegt meester Joseph over zijn muzieklessen op de Shri Vishnu School in Den Haag. “Daarom probeer ik les te geven vanuit de belevingswereld van de kinderen.”

Door Stuart Kensenhuis

 

Hij vertelt over zijn laatste les waarin het ging om emotie en geeft een paar voorbeelden van vragen die hij stelde: “Hoe voel je je vandaag? Verdrietig? Blij? Verveel je je? Ben je slaperig of klaarwakker?” Aan de hand van de antwoorden vertaalt hij die gevoelens in muziek. Meester Joseph geeft al bijna 30 jaar muzieklessen. “Mijn hoofdinstrument is de gitaar”, vertelt hij. “Zowel klassiek als elektrisch.” Als kind (voor hij tien jaar oud was) speelde hij overigens geen instrument en hij groeide op met de populaire muziek van de jaren 70, zoals disco, rock en soul. “Naar Hindoestaanse muziek luisterde ik niet zoveel”, vertelt hij.

 

Belangrijk voor zijn ontwikkeling als muzikant is een man geweest die al lang geleden is overleden (1979) maar wiens graf hij nog regelmatig bezoekt om respect te betonen door een bloemetje te leggen. “Dat was Jacques Gramberg”, vertelt meester Joseph.”Hij gaf klassiek gitaarles in Slot Zeist, de regio waar waar ik vanaf mijn negende levensjaar ben opgegroeid. Hij zag veel in mij en heeft veel van zijn eigen tijd in mij geïnvesteerd. Niet alleen muzikaal ben ik door hem gevormd maar ook als mens.” Dit vraagt om een nadere verklaring. “Hij leerde me bijvoorbeeld dat je niet alles voor geld hoeft te doen”, zegt meester Joseph. De kunst kan je niet altijd in geld meten. Maar je moet wel je kennis graag over willen dragen.” Iemand die hem ook mede heeft gevormd als muzikant is de trompettist, arrangeur en producer Stan Lokhin (overleden in 2010). “Dat is de man die de Surinaamse muziek, van Kaseko tot Hindipop, heeft ontwikkeld”, zegt meester Joseph. “De arrangementen van bijvoorbeeld Kaseko-zanger Lieve Hugo kwamen allemaal van zijn hand. Maar ook voor Ruth Jacot, Oscar Harris & the Twinkle Stars heeft hij veel gedaan. Hij behoort tot het cultureel erfgoed van alle Surinamers en dat moeten we waarderen”, besluit meester Joseph.