1
 

Groep 5A

Welkom op de klassensite van groep 5A

Een kind is als een vlinder in de wind. De een vliegt hoog, de ander laag. Ieder op zijn eigen manier. Het leven is geen competitiestrijd. Dus waarom vergelijken met elkaar. Ieder kind is speciaal. Ieder kind is mooi. Ieder kind op zijn eigen manier.

 

  

Voor vragen en mededelingen kunt u mailen

sindraj@shrivishnu.nl

 

 

 

 

 

 

BERICHTEN

29 feb 2024 - Knor
Preview foto Op maandag 27 februari 2024 zijn wij met de groep naar Filmhuis Den Haag geweest. De kinderen vonden de flim grappig en spannend. Hebben ze genoten......ja!

 

Film: Knor
Als Babs van haar opa varkentje Knor cadeau krijgt, moet ze er alles aan doen om hem van haar ouders te mogen houden. Maar dan blijken niet haar ouders de grootste bedreiging voor Knor, maar juist haar opa en een naderende worstenwedstrijd! Hoe voorkomt Babs dat Knor straks als winnend worstje eindigt?

 

Knor is een stop motion-fim gebaseerd op het boek "De wraak van Knor" van Tosca Menten  (Dummie de Mummie). Het programma Knor bestond uit een inleiding (20 minuten) en een filmvertoning (70 minuten). Inleiding hoe je van een boek tot een film komt.


10 dec 2023 - Foto's van Sint viering
Preview foto Beste Ouders,

 

Wat de kinderen in hun schoentjes hebben gehad en hoe leuk ze hebben gehad, kunnen jullie mee kijken door in te loggen op Sint onder fotoalbums om de foto's te bekijken. Zijn er foto's gemaakt van uw kind wat niet op de website mag, dan hoor ik dat graag. Veel kijk plezier!

 

 

 

Er is een foto album aanwezig maar deze is pas zichtbaar na inloggen

26 nov 2023 - Ontmoeting met schrijfster Maranke Rinck
Preview foto Op vrijdag 24 november 2023 is de groep naar de bibliotheek geweest. Maranke Rinck is kinderboekenschrijver. Ze schrijft prentenboeken, voorleesverhalen en leesboeken voor jonge lezers. Maranke schrijft verhalen voor kinderen tot een jaar of tien. Ze verzint graag avonturen vol fantasie en humor, met een intense samenwerking tussen tekst en beeld. De kinderen vonden haar les heel gezellig en leerzaam. Ze hebben met het spel tangram, een Chinese legpuzzel, waar je oneindig veel verschillende puzzels mee kunt maken.

 

En als bonus hebben we van de bibliotheek haar boeken mogen lenen. In de klas maken we komende tijd veel tijd vrij om de boeken te lezen.

Er is een foto album aanwezig maar deze is pas zichtbaar na inloggen

13 nov 2023 - Divali
Preview foto Beste Ouders en lieve kinderen,

 

Ik wens jullie allen een warme Divali.

Moge de warmte en pracht, die deel uitmaken van deze gunstige gelegenheid, jullie leven vullen met geluk, vreugde en welvaart brengen, voor het hele jaar.

 

De leerlingen en de juf van groep 5a willen alle ouders bedanken voor alle lekkere hapjes, voor alle hulp en voor het zorgen van bekers, lepels en borden voor die dag.  

 

Er is een foto album aanwezig maar deze is pas zichtbaar na inloggen

05 nov 2023 - Maandag 6 november 2023 Nationaal schoolontbijt
VIJF EENVOUDIGE VUISTREGELS

 

De dag starten met een gezond ontbijt: waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Beginnen met een ontbijt geeft je vijf voordelen. Dit zijn de vijf eenvoudige vuistregels om ze te onthouden.

 

ONTBIJTEN GEEFT JE ENERGIE

Een auto rijdt niet zonder benzine en een telefoon werkt niet met een lege batterij. Dat vinden we heel gewoon. Maar zelf haasten we ons soms zonder ontbijt de deur uit. Terwijl je lichaam echt een ontbijtje nodig heeft om met energie aan de dag te beginnen. Zeker omdat je lijf het 's nachts zonder eten heeft moeten doen. Jouw ontbijt geeft je in de ochtend meteen de energie die je nodig hebt om te leren, te werken, te sporten en te spelen!

 

ONTBIJTEN LEVERT VOEDINGSSTOFFEN

Ontbijten geeft je ook belangrijke voedingsstoffen. Een ontbijtje levert de vezels, vitamines en mineralen waar je lijf om vraagt. Als je daar de dag niet mee begint, haal je die achterstand maar moeilijk in. Onderzoekers hebben ontbijters en niet-ontbijters met elkaar vergeleken: mensen die niet ontbijten krijgen over de hele dag minder voedingsstoffen binnen dan ontbijters. Doe je lijf dus een plezier met een ontbijt!

 

ONTBIJTEN HELPT JE STOELGANG

Het ontbijt is de eerste maaltijd na een lange nacht slapen, waarin je natuurlijk niets eet of drinkt. Dan is het nodig je darmen aan de gang te krijgen. Jouw ontbijt zet ’s ochtends meteen je darmen aan het werk en dat helpt een goede stoelgang. Dat betekent dat je makkelijk kunt poepen en minder snel last krijgt van buikpijn. Vooral een ontbijt met veel vezels is goed voor je darmen. Die haal je uit volkorenbrood, muesli, groente en fruit.

 

ONTBIJTEN HOUDT JE GEZOND

Als je de dag niet begint met een ontbijt, krijg je al snel de verleiding om naar tussendoortjes te grijpen. Meestal zijn dat minder gezonde tussendoortjes waar veel suiker, ongezond vet of energie in zit. Dat is niet goed voor je lijf. Met een gezond ontbijt heb je vaak langer een vol gevoel en minder zin om van die ongezonde tussendoortjes te eten. Het is dus slim om de dag met een gezond ontbijt te beginnen. Het liefst een ontbijt vol vezels, dus kies lekker voor volkoren, groente en fruit.

 

ONTBIJTEN IS LEKKER EN GEZELLIG

Dat ontbijten gezond is, is nu wel duidelijk. Maar we zouden het belangrijkste bijna vergeten: ontbijten is superlekker en heel gezellig! Wat is een betere start van de dag dan samen aan tafel genieten van vers brood, beleg, yoghurt, groente, fruit, thee…? Met je ouders, broertjes of zusjes heerlijk smullen en ondertussen samen mooie plannen voor weer een nieuwe dag bespreken. Begin de dag dus voortaan goed met een gezond ontbijt!

 


04 nov 2023 - Kinderboekenmuseum
Beste Ouders,

 

Op 23 oktober 2023 hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Onderwerp was "Lekker Stout". 

 

De kinderen leerden door middel van interactieve spellen meer over Schmidts werk. De kinderen waren creatief aan de slag gegaan met taal met behulp van Floddertjes woordmixer en de Gedichtenbouwplaats. Tegelijkertijd ontdekten de kinderen meer over hun eigen identiteit. Daarnaast werd hun taalvaardigheid gestimuleerd en hun samenwerking werd aangemoedigd.

 

Annie M.G. Schmidt is in Nederland erg beroemd geworden door haar succesvolle kinderboeken. Door de jaren heen schreef ze veel kinderboeken en liet ze generaties kennismaken met verschillend personages.

Vooral de succesboeken Pluk van de Petteflet, Otje, Minoes, Abeltje en Jip en Janneke zijn bij veel generaties langs gekomen.

 

De kinderen bedanken alle ouders die mee gegaan zijn naar het museum.


01 okt 2023 - Kinderboekenweek
Preview foto

Kinderboekenweek op school

Van 4 oktober tot en met 15 oktober is het Kinderboekenweek 2023 met als thema " Bij mij thuis

Het thema van Kinderboekenweek 2023 

 

Bij mij thuis durf ik te springen
op de bank of op het bed.
Bij mij thuis durf ik te zingen,
mag ik huilen, maak ik pret.

 

Bij mij thuis durf ik te drammen,
maak ik ruzie met mijn broer,
kan ik op mijn drumstel rammen,
laat ik scheetjes of een boer.

 

Bij mij thuis durf ik te knoeien,
heb ik soms een grote mond,
kan ik met de katten stoeien,
uren kroelen met de hond.

 

Bij mij thuis durf ik te gillen,
kan ik groot zijn en ook klein.
Zelfs al heb ik zo mijn grillen,
thuis kan ik mezelf zijn.

 

Tekst: Irma Moekestorm

 

Waarom thuis oefenen met lezen?
Het is belangrijk dat kinderen veel leeskilometers maken. Sommige kinderen vinden het lezen ontzettend leuk, maar anderen hebben juist wat meer aansporing nodig. Zeker in de middenbouw is het echt nodig dat de kinderen elke dag hardop voorlezen.

 

Dagelijks oefenen met lezen doet wonderen voor de leesvaardigheid 

Wanneer kinderen elke dag 15 minuten lezen biedt dit veel voordelen. Het vergroot hun woordenschat, ze worden beter in lezen en ze doen algemene kennis op. Hoe hoger het leesniveau hoe toegankelijker de andere schoolvakken worden. Hierdoor kunnen ze zich beter ontwikkelen en uiteindelijk meer bereiken in het leven.

 

Laat zien dat het echt belangrijk is
Sommige kinderen moeten getriggerd worden om het nut van lezen in te zien. Je moet bijvoorbeeld kunnen lezen om een vakantie te boeken, om in een restaurant eten te bestellen, en om de ondertiteling van een programma te kunnen lezen. Door de kinderen hierbij te betrekken zullen ze nog gemotiveerder worden.

 

Voorlezen
Lees je kind elke dag voor. Zeker wanneer het lezen wat moeizamer gaat is het heerlijk om ook voorgelezen te worden. Je kunt ervoor kiezen om echt een voorleesboek te gebruiken of om juist uit het leesboek van je zoon of dochter te lezen. Het voordeel hiervan is dat het verhaal dan wat sneller verloopt dan dat het kind alleen zelf hakkelend door het boek moet gaan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de beurt een bladzijde te lezen. Ook zou het kind jongere broertjes of zusjes kunnen voorlezen.

 

Stel het leesplezier voorop

Het is niet belangrijk wát je kind leest, maar dat je kind plezier beleeft aan het lezen. Staar je niet blind op AVI-niveaus, vergeet de vooroordelen over stripboeken en vertel je kind over jouw favoriete boek van vroeger. Lezen kun je overal doen en teksten vind je overal om je heen: recepten, spelregels, reclamefolders, borden langs de snelweg, menukaarten, de ondertiteling op tv. Laat je kind de tekst voorlezen en prikkel het om informatie op te zoeken. “Hm, zouden we een regenjas aan moeten? Kun jij even het weerbericht lezen in de krant?” Ook computerspelletjes en apps zijn zeer geschikt, omdat kinderen het leuk vinden om daar mee bezig te zijn

 

Voorkom dat je kind lezen gaat zien als een verplichte schoolse activiteit en laat je kind ervaren hoe fijn en ontspannend lezen is. En alleen dat lezen wat je leuk vindt. Is het niet leuk? Leg. Het boek. Neer! Het leven is veel te kort om boeken te lezen die je niet leuk vindt. En het kan ook nog eens heel je plezier in lezen doen verdwijnen.

 

Wie graag leest en ervan uitgaat dat lezen plezierig is, zal zich gestimuleerd blijven voelen om te lezen!

 Bij deze nodigt de klas de ouders uit om te komen voorlezen!

 

 


24 aug 2023 - Weer naar school
Lieve kinderen en ouders,

 

Wat fijn dat jullie er weer zijn in het nieuwe schooljaar 2023-2024!

Ja en nu al in groep 5! En wel, GROEP 5A! De eerste week na de zomervakantie zit er al weer bijna op. Wij hebben elkaar mogen begroeten en alvast leren kennen. 

 

Ik hoop dat jullie een plezierige leerjaar tegemoet gaan.

En aan alle ouders wil ik zeggen: samen met u en uw kind hoop ik op een hele fijne samenwerking.

 

Met vriendelijke groet,

Juf Sharmila 

 

Voor vragen en mededelingen kunt u mailen

sindraj@shrivishnu.nl

 

 

Hieronder enkele aandachtspunten:

 

  • Maandag staat Juf Tara (tpatadin@shrivishnu.nl) en dinsdag tot en met vrijdag Juf Sharmila voor de groep.
  • Elke maandag is er gymles.
  • Elke dinsdag is er zwemles in zwembad de Houtzagerij
  • De groep telt 23 kinderen:12 knappe meisjes en 11 stoere jongens.

 

 

 

 

 


23 aug 2023 - Zwemles
Preview foto Beste Ouders,

 

Dit jaar gaan de groepen 5 met de hele klas zwemmen. 

Dinsdags van 11:10 - 11.50 uur. Wij gaan lopend naar het zwembad.

 

Met schoolzwemmen krijgen kinderen wekelijks 40 minuten

zwemles van een gediplomeerde zwemonderwijzer tijdens schooltijd.

 

De kinderen nemen mee een aparte tas met zwemspullen en een baddoek.

Liefst geen sieraden, makkelijke kleding om snel aan en uit te kleden.