1

Groep 8C

BERICHTEN

09 jan 2020 - Cito
Beste ouders,

 

Ik wens u allen een goed 2020 toe.

 

Volgende week is een toets week: 

 

Afname M8 LOVS Cito

 

Maandag 13 jan.

Begrijpend lezen 1

Rekenen 1

Spelling ww 1

 

Dinsdag 14 jan.

Begrijpend lezen 2

Rekenen 2

Spelling ww 2

 

Woensdag 15 jan.

Begrijpend lezen 3

Woordenschat 1

Spelling 1

 

Donderdag 16 jan

Rekenen 3

Spelling 2

Woordenschat 2

 

DMT (Technisch lezen) is niet ingepland; de Interne begeleiders maken tijd vrij om elke dag in week 3 de leerlingen te toetsen.

 

 

Het adviesgesprek dat gepland staat voor 20 januari wordt verzet naar woensdag 29 januari 2020.

Het rooster voor het invullen van de gesprekken wordt heel gauw op mijnschoolinfo gepubliceerd.

_________________________________________________________________________


22 nov 2019 - Sinterklaasviering
 

 

Beste ouders,

 

Op donderdag 5 december vieren wij het Sinterklaasfeest. De kinderen hebben lootjes getrokken en mogen    € 10,- besteden aan een cadeautje. Graag het bonnetje inleveren bij de juf. 


21 nov 2019 - Voorleeswedstrijd

 

Nationale Voorleeswedstrijd?

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 & 8. Kinderen leren veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. Is het niet fantastisch als je je schoolkampioen mag noemen en daarna verder mag in je regio en wellicht in de provinciale finale komt te staan? En wie weet zit De Nationale Voorleeskampioen 2019 wel op uw school!

 

Op onze school wordt de voorleeswedstrijd gehouden op maandag 25 november


15 nov 2019 - Lezen
Waarom lezen goed is voor ons

‘Lezen is goed voor je’ – het is een vaak herhaalde boodschap die je als kind van ouders en leerkrachten meekrijgt. Ook vanuit wetenschappelijke hoek onderstrepen veel onderzoeken het belang van lezen op verschillende vlakken: van een rijkere woordenschat tot sociale ontwikkeling en misschien zelfs tot langer leven. 

 

Via onderstaande link kun je oefenen met het lezen van woorden. In een schermpje verschijnen woorden van onder naar boven, lees ze hardop voor. Doe het samen met iemand zodat je elkaar kunt verbeteren.

 

https://www.regenboog-gorinchem.nl/woordentrainer/


Klik links op het niveau waarmee je wilt oefenen, kies een woordenlijst uit dat niveau, dan verschijnt het oefenschermpje.
Je kunt zelf een snelheid kiezen die het best bij je past.

snelheid 1: langzaam
snelheid 2: middelmatig
snelheid 3: snel

 

 

 


07 nov 2019 - Typisch Haags
De leerlingen hebben samen met een museumdocent de geschiedenis van Den Haag ontdekt. Van de politiek tot aan Haagse Harry en van het koningshuis tot voetbalclub ADO. In de les Typisch Haags hebben de leerlingen op interactieve wijze kennis gemaakt met de geschiedenis. Deze les was een ideaal uitgangspunt voor een bezoek aan de stad Den Haag. Want waarom zit de politiek in dit dorp gevestigd en niet in de hoofdstad van het land? En als er in kranten staat: ‘Den Haag zegt’, over wie hebben we het dan, en over wie niet?


04 nov 2019 - Schoolontbijt

Beste ouders,

 

In verband met het Nationaal Schoolontbijt gaan wij op donderdag 07 november met de leerlingen ontbijten van 08.45- 09.45 uur.

VOOR IEDER WAT WILS!

Het uitgebreide pakket is elk jaar een voorbeeld van een gezond ontbijt dat voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Ook dit jaar is er weer volop variatie: volkorenbrood, -bolletjes en -krentenbollen, volkorencrackers, brood, halvarine, 30+ kaas, appelstroop, 100% pindakaas, tuinkers, yoghurt, muesli, melk, thee, groente en fruit. 

 

In de feestelijke ontbijtpakketten vinden de kinderen nog meer verrassingen! Dit jaar zijn dat vrolijke placemats, kleurrijke klassenposters en een Fabeltjeskrantkalender voor thuis vol leuke dagen en handige ontbijttips. 

 

Wilt u uw kind op die dag een bord, een beker en bestek meegeven ?

 

Met vriendelijke groet,

 

juf Gisla


04 nov 2019 - drempelonderzoek

 

 

 

Op 18 en 19 november wordt het drempelonderzoek afgenomen

 

Dit is een toets die in groep 8 adviseert welk onderwijsniveau geschikt is in het Voortgezet Onderwijs. Het lijkt op de Eindtoets van het Cito, die in april wordt afgenomen.

Het drempelonderzoek test de aanleg en het vermogen van het kind. Er worden twee domeinen getoetst: taal en wiskunde. Het taalkundige gedeelte bestaat uit meerkeuzevragen die gaan over: zinsconstructies, begrippen en definities.

Het reken- wiskundige gedeelte toetst het inzicht en logica. Hier moet een leerling efficiënt de vraag kunnen oplossen.

 

Als het drempelonderzoek is afgenomen krijg je als ouder de uitslag via de leerkracht. Uiteindelijk krijg je ook een uitslag op papier met een score. Er wordt een score gegeven per onderdeel. Die score wordt vervolgens vertaald naar een niveau. Dat niveau gaat van VWO hoog naar lager; dat is per onderdeel aangegeven. Zo kun je heel goed zien op welke onderdelen het kind welk niveau scoort.


31 okt 2019 - Bezoek museum en theater
 

Beste ouders,

We gaan binnenkort naar het museum en het theater (zie hieronder)

 

Aanbieder: Haags Historisch Museum
Activiteit: Typisch Haags!
Wanneer: 7 nov. 2019 om 13:15 tot 14:30
Locatie: Haags Historisch Museum (Korte Vijverberg 7 2513 AB Den Haag)

 

Aanbieder: Het Nationale Theater
Activiteit: De Toverfluit
Wanneer: 12 nov. 2019 om 13:00 tot 14:15
Locatie: Koninklijke Schouwburg (Korte Voorhout 3 2511 CW Den Haag)

 

 


18 okt 2019 - Herfstvakantie

De herfstvakantie van 21 t/m 28 oktober


27 sep 2019 - navratri

Divali

Traditioneel is dit feest bekend als "Het feest van het licht". Er worden kleine lampen (diya's) aangestoken. Deze lampen zijn gemaakt van klei, waarin de lichtjes aangemaakt worden met als brandstof geklaarde boter, ofwel Ghee. Deze aangestoken diya's worden in elke ruimte van de woning neergezet.

Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoete hapjes. In sommige landen steekt men ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop.

Tijdens Divali wordt ook de terugkeer van Rama in zijn stad Ayodhya gevierd en wordt hij gekroond als koning, nadat de demon Ravana door hem is gedood. Zoals andere hindoe feestdagen heeft Divali vele verschillende betekenissen. Zo viert de ene de terugkomst van Rama, terwijl de ander de godin Lakshmi (godin van rijkdom/overvloed/succes/vrede) eert.

 

Groep 8c wenst u:

Divali-werkjes gemaakt door de leerlingen

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Beste ouders,

Navratri begint op zondag 29 september en eindigt op dinsdag 8 oktober.

Het woord 'Navratri' is samengesteld uit twee woorden: 'Nava' (negen) en 'Ratri' (nachten). Letterlijk betekent Navratri '9 nachten'. Op een van deze negen dagen houdt de vrome hindoe - veelal in huiselijke kring - een offerdienst, waarbij de negen manifestaties (verschijningsvormen) van de vrouw van Shiva worden vereerd. Elke nacht eert een ander kant van de universele moeder.


26 sep 2019 - Kinderboekenweek
Reis mee!
Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Met het thema Reis mee! gaan we op reis in kinderboeken. Niet de bestemming maar het vervoer erheen staat centraal. Ontdek de ruimte met een raket, beleef avonturen op een cruiseschip, verken een land tijdens een roadtrip, trek rond met een tractor en zeil de wereld rond op een catamaran. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt. Van een rondje op de step in de buurt tot aan een ruimtereis door het heelal. Toer je alleen of rijd je samen? Tijdens de Kinderboekenweek 2019 reizen we allemaal.  

 


24 sep 2019 - Inloop-ochtend

 

Ouders,

 

Tijdens de inloopochtend (vrijdag a.s.) kunt u een lesje breuken/procentberekeningen bekijken.

Tot vrijdag!!

 

Groet,

 

juf Gisla


02 sep 2019 - Ganesha

Ganesh Chaturthi valt op maandag 2 september 2019..

Ganesha is de god met het olifantenhoofd. Hij neemt hindernissen weg en is beschermheilige. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen.

Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati. Hij rijdt op een muis of een rat, ook wel op een rund.

Toen Ganesha nog zeer jong was, wilde hij met rust gelaten worden en het liefst was hij alleen. Om die reden en omdat Shiva oorlog ging voeren, had Shiva de kans niet om zijn zoon goed te leren kennen. Na jaren te hebben gestreden keert Shiva terug naar Parvati en Ganesha. Als hij thuiskomt ziet hij een indringer, en omdat hij zo temperamentvol is, onthoofd hij de indringer meteen. Maar het was al te laat toen hij zag dat die indringer eigenlijk zijn eigen zoon was, die hij op het eerste zicht niet had herkend omdat hij hem nog maar zo weinig had gezien. Shiva beval zijn dienaren om op zoek te gaan naar het eerste het beste dier dat men kon vinden en ze keerden terug met de afgehakte kop van een olifant. Shiva bevestigde de olifantenkop op het levenloze lichaam van zijn zoon die terug tot leven komt en de geschiedenis zou ingaan als de god met de olifantenkop.


02 sep 2019 - Welkom
 

 

 

Beste ouders/verzorgers,

 

Welkom op de klassensite van groep 8C.

Ik hoop dat iedereen heeft genoten van de zomervakantie. We starten weer vol goede moed.

Ik heb er veel zin in!!

 

Groet,

 

juf Gisla

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------